Smaklig måltid, giftet är serveradFisken Pangasius lever  bara i ett par floder Chao Phraya och särskilt i Mekongfloden, där det är mycket utbrett  en sötvattenfisk. som främst odlas i Vietnam, i  Mekong-deltat.Den levereras till Europa och säljes billigt i fiskaffär, matkedjor, restaurangerna och ofta syns i Lunchmeny hoppas inte i skolorna/dagis.Det säljs fryst och upptinad, etiketten förklaras med tillägget att E451 Natriumtripolyfosfat, men  nästan aldrig det står förekomsten av konserveringsmedel.

Jag förstår inte...  och jag säger uppriktigt,  detta pangasius  framställs som havsfisk  när det i själva verket havet är det inte, på lunch meny presenteras som sjötunga??  Pangasius kostar inte mycket fast kommer med ankommande flyg från Vietnam.

Men Jag vill inte tala om pangasius, om du vill lära dig mer om denna fisk av Mekong sök på Wikipedia eller google  jag vill nu bara tala om floden Mekong den längsta och viktiga  floden  i  Indonesien , stiger i Tibet, då korsar den kinesiska provinsen Yunnan, sedan genom Myanmar, Thailand, Laos, Kambodja och Vietnam. 
Det verkliga problemet är att floden om vi tittar på en lista över de tio mest förorenade floderna i världen, finns det alltid  Mekong i årtionden. 
Tvärtemot vad som ofta anges, rikligt fiske och vattenbruk som bedrivs i Mekong-deltat är inte index för hälsa vatten. 
Kina har redan byggt  3 dammar  och 8 till är under uppbyggnad.  Längs floden finns det 203 industriområden i den kinesiska  delen och, 7 andra längre nedströms, för totalt 210 industriområden fullgörandet av sina utsläpp i floden. i 70% av dessa industriområden, i själva verket inte har ett centralt system för bortskaffande och 90% av alla gårdar fullgör i vatten utan någon behandling.
Konsekvensen blir att halten av arsenik, tungmetaller är mycket giftiga och ansvarig för den korta livslängden för de vietnamesiska personer,  som är fortfarande mycket hög: i genomsnitt 39 mikrogram per liter, och ett högsta värde på 845 mikrogram per liter. 
Och allt detta Arsenik hamnar? i Mekong floden, i den vietnamesiska provinsen En Giant, Can Tho och Dong Thap, som använder sig av dess vatten i Mekong Delta ...  till vad?...... Att odla Pangasius.
Som sedan fryses och fraktas till  Europa  bl.a Sverige och serveras till restauranger, m.m.

Trots att en av de mest  giftiga fisk (inte bara av arsenik men även av tungmetaller) av planeten.

Buon appetito


Källa: http://www.fainotizia.it/2008/10/23/il-pesce-pangasio-il-veleno-e-servito


Kommentarer
Postat av: Tommy

Hej

Vilket bra reportage om giftig fisk, jag har lagt en länk till din sida på min sida.

http://storkok.blogspot.com/

2008-11-28 @ 13:29:05
URL: http://storkok.blogspot.com/
Postat av: Jenny

Mycket intressant läsning! tack för en bra blogg :)

2008-11-28 @ 22:06:49
Postat av: Jennifer

Mycket intressant blogg! :D

2008-11-29 @ 11:20:05
Postat av: Karin W

Oj vad mycket man inte vet!

Tittar in till dig igen:)

2008-11-30 @ 13:24:01
URL: http://chiliconkarin.blogg.se/
Postat av: Camilla


Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0