Balsam Vinäger eller Färgad Ättika?
Den balsamisk ättika bör vara mycket på modet och används på sallader, men även i kott, frukt m.m
Lekmannen kanske tror att alla är lika balsamisk ättika, men inte så i verkligheten kan vi dela in dem i tre kategorier:

a) Aceto Balsamico di Modena i snabbköp. 
Bland de hundratals märken i snabbköpet, med priser mellan 2 euro till 9 euro, vi köpte  märke xxxx
Vi läser ingredienserna: vinäger, koncentrerad druvmust Mosto, Dye E150d, Antioxiderande Kaliumpyrosulfit.  I praktiken, i de flesta fall är färgad vit vinäger med samma färgämne som används i Coca-Cola .

b)  Aceto Balsamico di Modena  ekologisk. 
Det finns ett antal utmärkta organiska balsamisk ättika men inte hittad i Sverige, Vi har testat för dig Aceto Balsamico di Modena  ekologisk köpt i Italien  märke" Villa Bisini Gambetti" (cirka 13 euro pris).  Här är ingredienserna: ekologiskt vin, vinäger, druvmustkoncentrat biologiska kokta.  En stor skillnad jämfört med balsamisk ättika från snabbköpet.!!

c) Balsamisk Vinäger i Modena. 
Längst upp på pallen, eller ska vi säga definitivt på en annan planet, är balsamisk Vinäger i Modena, den verkliga ättika, sirapsliknande konsistens och färg påminner om lakrits, har en tillverkningsprocess mycket komplex och helt naturligt. som varar i 12 år , priset är omkring 40 euro, medan äldre än 25 år du är belägna cirka 70 euro. 

Anmärkning:

1.  1. Färgämne E150d (CARAMEL SULFIT ammoniak) är den typ cola-drycker, glass, is lollies, konjak, likör, balsamisk vinäger, bakverk i allmänhet.
Som misstänks vara kopplade  med iperaktiva barn. . Mörkbrun färg. Det är också i fisk och skaldjur, soja, frukt och grönsaker, burk öl, whiskey, kex och konserverade. Rekommenderas ej till barn. Det är inte en naturlig färg, men är framställda genom behandling av socker med värme och kemikalier som svavelsyra och ammoniak!

2. Den grundläggande ingrediensen är kokt druvmust.  De druvor som används är trebbiani (Spanien, Castelvetro) och Lambrusco, vanligtvis druvor  med mycket socker.  Den Vinäger, som ligger på vinden, är den perfekta platsen för den åldrande av balsamisk ättika i Modena traditionell kräver stark temperaturskillnad mellan vinter och sommar. 
Med jämna mellanrum, innehållet i varje fat överförs till ett annat fat, enligt en fastlagd ordning för att vara på fat en mycket koncentrerad. Disciplinnämndens Produktion Produkten förväntas att fat används trä i det ursprungliga (den gamla domäner Este). Vanligtvis det virke som används är kastanj, ek, den mullbär, aska, körsbär och enbär. ( Wikipedia ) (Wikipedia

Kommentarer
Postat av: Maria Gustafsson

Hej,

Intressant blogg du har! Nu har jag lagt in Matpolisen på vår matblogg "Prat & Mat" där jag skriver om mat. Min man Janne är vädligt intresserad av kritisk information om modern mat. Han läser nu "Den hemlige kocken", ett boktips.

Mvh Maria & Janne Gustafsson

2009-01-04 @ 01:53:43
URL: http://pratmat.blogspot.com/
Postat av: Heike

Hej det finns även vinäger utan artificiella tillsatser. Läs mera här, om du vill!

http://villa-vinager.blogspot.comMed delikat-syrliga hälsningar

Heike

2010-02-06 @ 19:54:13
URL: http://villa-vinager.blogspot.com
Postat av: Anna

Vill tipsa dig om en vinäger som görs av Saltå Kvarn i Järna.. Den är kravmärkt och ekologisk. Kolla in deras hemsida där finns mkt intressant info

:Dhttp://www.saltakvarn.se/produkt/produktblad/5296.htm

2010-04-20 @ 21:25:05
URL: http://ekologisktocheget.blogg.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0