Bekämpningsmedel: Jordbruksverket struntar i miljömålen


Regeringen ska nästa år besluta om en ny handlingsplan för "hållbart växtskydd" - alltså vad man ska göra åt den växande bekämpningsmedelsanvändningen i jordbruket. Jordbruksverket har nu lämnat ett förslag som Ekologiska Lantbrukarna kommenterar i ett mycket kritiskt remissvar.

- Riksdagen har beslutat mycket tydliga miljökvalitetsmål. Så kallade "naturfrämmande ämnen" ska i stort sett vara borta från miljön innan 2020, säger Peter Einarsson, som ansvarar för bekämpningsmedelsfrågor hos Ekologiska Lantbrukarna.

- Men det struntar Jordbruksverket i. Istället har man, som det står i förslaget, "valt att försöka balansera svenskt jordbruks konkurrenskraft mot miljökvalitetsmålen". Det betyder i klartext att man accepterar en fortsatt ökning av den kemiska bekämpningen eftersom det är billigast för jordbruket.

Ekologiska Lantbrukarna anser att förslaget är så dåligt att det behöver kompletteras med en oberoende utredning som belyser alternativen till kemisk bekämpning.

- Jordbruksverkets uppdrag kunde knappast misstolkas. De skulle ta utgångspunkt i miljömålen och föreslå åtgärder för att minska beroendet av växtskyddsmedel. Det har de inte gjort. Tvärtom har de på eget bevåg ändrat hela definitionen av uppdraget, från "hållbart växtskydd" som regeringen skrev, till "hållbar användning av växtskyddsmedel".

Enligt en tidigare utredning från Jordbruksverket skulle hälften av den kemiska bekämpningen i svenskt jordbruk kunna tas bort till en kostnad av cirka 250 miljoner kronor per år. Det motsvarar 1-2 öre per kg skördeprodukt.
Källa: Ekologiska lantbrukarna


Kommentarer
Postat av: Emma

Mkt intressant, och skrämmande...

2008-12-09 @ 22:41:44
Postat av: Peter

Trevlig och framför allt viktig blogg!Kolla in min på http://petersmat.blogg.seMVH/Peter

2009-01-09 @ 18:47:19
URL: http://petersmat.blogg.se/
Postat av: Lena

Det ska bli intressant att se vad som skrivs här framöver! Just nu verkar det inte hända något men det kanske blir ändring nu när matpolisen har börjat kommentera på andra bloggar?

2010-09-01 @ 00:38:37
URL: http://almamater.bloggplatsen.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0